LIPOVENII DIN CERNĂUȚI S-AU DESPRINS OFICIAL DE MOSCOVA. VOR CERE EI OARE COMUNIUNEA CU MITROPOLIA DE RIT VECHI DE LA BRĂILA?

O știre aproape incredibilă ne vine de la Cernăuți: comunitatea rusă de rit vechi (lipovenească) din capitala Bucovinei s-a desprins oficial de Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi de la Moscova, condusă de mitropolitul Corneliu Titov (Корнилий Титoв), și și-a proclamat autonomia.

Parohia ortodoxă rusă de rit vechi cu hramul Nașterea Domnului (храм Рождества Христова) din Cernăuți, în frunte cu preotul Leontie Sergheev (Леонтий Сергеев), situată în strada Oleg Koșevoi nr. 40, a operat modificări la Statutul său de organizare și funcționare, eliminând orice trimitere la Rusia și la Mitropolia lipovenească de Moscova.

Faptul a fost făcut public la 23 decembrie 2018 de către Serghei Buharov, specialist principal în cadrul secției pentru protecția patrimoniului cultural, naționalități și culte a Administrației de Stat din Cernăuți.

Până la ocupația sovietică parohia lipovenească din Cernăuți a ținut de Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi cu sediul eparhial în localitatea Fântâna Albă, comuna Volcineț din județul Cernăuți. Mitropolia a fost constituită legal și recunoscută oficial de autoritățile austriece la 28 octombrie 1846, cu drept de jurisdicție peste credincioșii ruși de rit vechi din întreg cuprinsul Imperiului habsburgic. Astfel, Fântâna Albă a găzduit primul centru episcopal lipovenesc din lume. Mitropoliții acestei Biserici au purtat dintru început titlul de Fântâna Alba (Белокриницкий).

La 28 iunie 1940, urmare a ocupației sovietice, cel de-al șaptelea mitropolit ortodox rus de rit vechi Siluan Kravțov (Силуян Кравцов) de Fântâna Albă a decis transferarea catedrei mitropolitane în municipiul Brăila din interiorul României, fără a-și modifica titulatura.

Toți mitropoliții ruși de rit vechi de la Brăila continuă până astăzi să poarte, între altele, titlul de Arhiepiscop de Fântâna Albă (Архиепископ Белокриницкий), iar ierarhia acestei Biserici se numește Ierarhie de Fântâna Albă (Белокриницкое согласие). Ierarhia ortodoxă rusă de rit vechi nu a renunțat la titulatura de Fântâna Albă nici chiar în timpul comunismului.

Actualul întâistătător ortodox rus de rit vechi din România este al 12-lea mitropolit în persoana Înaltpreasfințitului Leontie Izot (Леонтий, Лаврентий Терентьевич Изот), în etate de 52 de ani, care se intitulează astfel: Arhiepiscop de Fântâna Albă și de București și Mitropolit al tuturor creștinilor ortodocși de rit vechi de pretutindeni (Архиепископ Белокриницкий и Бухарестский и всех древлеправославных христиан митрополит).

Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi de Fântâna Albă și București cu sediul la Brăila are jurisdicție peste comunitățile rușilor lipoveni din România și din Letonia, Bulgaria, Georgia, Germania, Franța, Italia, Australia, Canada și Statele Unite ale Americii.

În România, Mitropolia cuprinde 80 de parohii și 5 mănăstiri grupate în 5 episcopii componente (de Fântâna Albă, de Brăila, de Tulcea, de Slava Rusă, a Moldovei și Bucovinei), conduse de 5 episcopi eparhioți: mitropolitul Leontie Izot (Леонтий Изот), episcopoul Ghenadie Timofei (Геннадий Тимофей), episcopul Paisie Halchim (Паисий Халким), arhiepiscopul Flavian Fedea (Флавиан Федя), arhiepiscopul Natanael Ichim (Нафанаил Иким). Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România a mai cuprins istoric și eparhiile de Ismail, Vaslui, Zugdidi (în Georgia) și Târgu-Frumos.

De asemenea, mitropolia are în jurisdicția sa actuală și o Eparhie a Statelor Unite ale Americii, Canadei și Australiei, condusă de episcopul Sofronie Lipali (Софроний Липали), membru al Sinodului mitropolitan de Fântâna Albă și București (situat în municipiul Brăila). Sediul acestei episcopii este în statul american Oregon.

Guvernul României recunoaște, prin hotărârea publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 365 din 13 mai 2008, Statutul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi (BORuRV) din România, implicit Eparhia de Fântâna Albă, cu reședința în municipiul Brăila. Preoții, diaconii, monahii și ierarhii BORuRV din România beneficiază de sprijinul financiar al statului, conform legislației în vigoare. De asemenea BORuRV din România i se alocă fonduri bugetare de stat pentru reparația sau restaurarea bisericilor lipovenești cu statut de monument istoric.

După căderea comunismului această mitropolie se află în comuniune euharistică cu Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi cu sediul la Moscova, dar relațiile dintre acestea sunt încă marcate de o anumită rivalitate în surdină pentru întâietatea jurisdicțională peste comunitățile lipovenești din afara Rusiei.

Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi a apărut în anul 1666 ca urmare a schismei și punerii sub anatemă a ritului vechi rusesc de către Sinoadele de la Moscova din 1666 și 1667. Foarte mulți dintre credincioșii acestei Biserici au făcut obiectul unei prigoane sălbatice din partea Patriarhiei Moscovei și a statului rus. Mulți dintre aceștia au fost arși de vii pe rug sau în bisericile lor din lemn. Până în 1846 această Biserică nu a avut ierarhie. În 1971 Patriarhia Moscovei a anulat anatema pusă pe ritul vechi rusesc, dar nu a restabilit comuniunea cu adepții ritului vechi.

Actualmente în lume există doar două mitropolii ortodoxe ruse de rit vechi: una în România și alta în Rusia. Mitropolia de Fântâna Albă este mai veche decât cea de la Moscova. De altfel, ierarhia de rit vechi din Rusia își are originea la Fântâna Albă. Mitropolia de Moscova a funcționat doar ca arhiepiscopie până în anul 1988.

Cea mai mare concentrație de ruși lipoveni în afara Rusiei există în Dobrogea și sudul istoric al Basarabiei, unde aceștia s-au așezat cu traiul începând cu prima jumătate a secolului XVIII, fugind de prigoana statului rus.

Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi de la Moscova are în subordine o Eparhie Rusă de Rit Vechi a Kievului și a întregii Ucraine, cu sediul eparhial la Vinița, condusă din 11 decembrie 2016 de către episcopul Nicodim Kovaliov (Никодим, Николай Агафонович Ковалёв), în etate de 50 de ani.

Eparhia cuprinde 55 de parohii și 1 mănăstire de maici (la Fântâna Albă, raionul Adâncata, fostul județ Cernăuți) grupate în 4 protopopiate (de Kiev, de Vinița, de Odesa și Ismail, de Hmelnițk și Cernăuți). Clerul eparhial este constituit din: 32 de preoți, 9 diaconi, 1 episcop.

La 21 octombrie 2015 Sinodul BORuRV din Rusia (Mitropolia de Moscova) a decis transmiterea parohiilor de rit vechi din peninsula Crimeea din subordinea Eparhiei Ruse de Rit Vechi a Kievului și a întregii Ucraine în subordinea directă a Mitropoliei de Moscova, gest văzut ca unul lipsit de loialitate față de Ucraina și de complicitate cu ocupantul moscovit.

La 22 decembrie 2018 președintele Ucrainei Petro Poroșenko a promulgat legea din 20 decembrie de modificare a Legii despre libertatea de conștiință și organizațiile religioase, potrivit căreia urmează a fi modificate denumirile organizaților (comunităților) religioase care fac parte din entități religioase al căror centru (conducere) se află peste hotarele Ucrainei, într-un stat care, conform legislației în vigoare, este recunoscut drept stat agresor împotriva Ucrainei și/sau ocupă provizoriu părți din teritoriul Ucrainei.

În aceste condiții este oare posibilă revenirea lipovenilor din nordul Bucovinei în comuniune cu Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi de Fântâna Albă cu sediul la Brăila? Totodată, ne întrebăm firesc dacă BORuRV din România și-ar putea cumva reactiva episcopia sa istorică de Ismail, scoțându-i de sub jurisdicția Moscovei pe credincioșii ortodocși ruși de rit vechi din sudul istoric al Basarabiei.

Foto: Catedrala ortodoxă rusă de rit vechi ”Adormirea Maicii Domnului” (Успенский собор) din Fântâna Albă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s