Ucraina – România: 78 la 9 la frontiera cu Republica Moldova

Republica Moldova are doi vecini, România şi Ucraina, state cu care împarte o frontieră de 1906 kilometri, dintre care 684 cu România şi 1222 cu Ucraina.

Republica Moldova are, pe cei 684 de kilometri de frontieră cu România, doar 9 puncte de trecere, toate în regim internaţional.

În acelaşi timp, Republica Moldova are, pe cei 1222 de kilometri de frontieră cu Ucraina tocmai 78 de puncte de trecere a frontierei, dintre care 22 în regim internaţional, 18 – interstatal şi 38 – local.

Distanţa medie dintre punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova cu Ucraina este de 15, 6 kilometri, pe când cu România este de 76 kilometri, adică de 5 ori mai mare.

În timp ce Ucraina insistă asupra deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei, în plus faţă de cele 78 existente, România s-a arătat de-a lungul anilor a fi reticentă în aceeaşi chestiune. Faptul poate fi ilustrat de tărăgănarea nepermis de lungă şi nejustificată a deschiderii punctului de trecere a frontierei Lipcani – Rădăuţi Prut, precum şi de neangajarea unor negocieri bilaterale privind restabilirea podului pe râul Prut în zona localităţilor Leova-Bumbăta.

Podul de la Lipcani-Rădăuţi Prut a fost restabilit acum mai bine de patru ani cu fonduri europene în valoare de 11 milioane de euro.

Potrivit dateleor Ambasadei României la Kiev, pentru o graniţă mai scurtă cu Ucraina (649, 4 kilomentri, dintre care 273,8 terestră, 343,9 fluvială şi 31,7 maritimă), România are 19 puncte de trecere a frontierei, cu 10 mai mult decât cu Republica Moldova. Distanţna medie dintre punctele de trecere a frontierei româno-ucrainene este de 34,17 kilometri, adică de 2, 22 ori mai mică decât distanţa medie dintre punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova.

Înaintea ocupaţiei sovietice pe râul Prut au existat 22 de poduri. Chiar dacă toate ar fi restabilite şi ar corespunde tot atâtor puncte de trecere de pe un mal al altul al Prutului, distanţa medie dintre aceste puncte ar constitui 31 de kilometri, ceea ce ar reprezenta de două ori mai mult decât distanţa medie dintre actualele puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Notă: material din ianuarie 2010 recuperat de pe vechiul blog distrus de persoane din cadrul Sputnik Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s