PRIMĂREȚ și PLUGĂRELE

PRIMĂREȚ și PLUGĂRELE – două vechi cuvinte românești de la noi din Basarabia de Jos care își așteaptă rândul să intre în DEX.

La Crihana Veche, județul Cahul, ultimei zile a anului vechi i s-a dat din vechime un nume frumos – ZIUA DE PLUGĂRELE – pentru a i se sublinia caracterul special, cu trimitere la tradiția Plugului sau Plugușorului.

Iar primei zile a noului an i s-a dat un nume la fel de frumos, original chiar – ZIUA DE PRIMĂREȚ -, privilegiu pe care îl are doar prima zi a primei luni, capătul nou sau începutul anului care stă să vină sau tocmai a venit. Sunt două frumuseți ale limbii noastre române vii și populare, care marchează începutul și sfârșitul de an. Un fel de Alfa și Omega ale calendarului nostru popular.

Vei auzi adesea pe la noi exprimări de genul: ”Am fost la neamuri din seara de Plugărele și am petrecut cu toții până în dimineața de Primăreț”. Sau: ”De Plugărele am primit Capra și urătorii, iar în Primăreț am primit copiii cu Semănatul”; ”De la Plugărele la Primăreț nici nu pui geană pe geană, iar de la Primăreț la Plugărele ai un an întreg”; ”Fără rele-n Plugărele și bunătăți în Primăreț!”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s