Mitropolitul Vladimir Cantarean este cetățean rus și a jurat credință Rusiei

Mitropolitul Vladimir Cantarean al Chișinăului și al ”întregii Moldove” (Patriarhia Moscovei) este cetățean al Federației Ruse.

Jurământul de credință depus de mitropolitul Vladimir a fost acesta, conform articolului 21 din Legea Federației Ruse cu privire la cetățenie:

Я Кантарян Николай Васильевич, добровольно и осознанно принимая гражданство Российской Федерации, торжественно клянусь:

соблюдать Конституцию и законодательство Российской Федерации, права и свободы ее граждан;

исполнять обязанности гражданина Российской Федерации на благо государства и общества;

защищать свободу и независимость Российской Федерации;

быть верным России, уважать ее культуру, историю и традиции”.

//

Eu, Cantarean Nicolai Vasilevici, primind benevol și conștient cetățenia Federației Ruse, jur solemn:

să respect Constituția și legislația Federației Ruse, drepturile și libertățile cetățenilor ei;

să-mi îndeplinesc obligațiile de cetățean al Federației Ruse spre binele statului și al societății;

să apăr libertatea și independența Federației Ruse;

să fiu credincios Rusiei, să respect cultura, istoria și tradițiile ei”.

Faptul că mitropolitul Vladimir este cetățean al Rusiei a devenit cunoscut odată cu publicarea decretului președintelui rus Vladimir Putin nr. 608 din 25 octombrie 2018 cu privire la acordarea unor distincții de stat ale Federației Ruse mai multor persoane, inclusiv ierarhului de obediență moscovită, care a primit ordinul ”Drujba” (”Prietenia”), „pentru contribuția importantă la păstrarea moștenirii culturale și spirituale ruse în Republica Moldova, pentru activitatea fructuoasă de consolidare a cooperării ruso-moldovenești”.

Un alt episcop numit de Moscova în Republica Moldova este cetățean al Federației Ruse, anume arhiepiscopul Sava Volkov de la Tiraspol. Acesta deține așa-zisa cetățenie a așa-zisei ”republici moldovenești nistrene”.

Deocamdată nu cunoaștem care dintre ceilalți 7 ierarhi numiți de Moscova în Republica Moldova mai dețin cetățenia Federației Ruse, căreia să-i fi jurat credință în mod solemn.

Potrivit informațiilor Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) din București, niciunul dintre ierarhii de obediență moscovită din Republica Moldova nu deține și nici nu a solicitat vreodată redobândirea sau dobândirea cetățeniei române, în condițiile în care 80% dintre clericii din subordinea lor și-au redobândit cetățenia română și au depus jurământul de credință cu următorul conținut: Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”.

Lasă un comentariu