INCHIZIȚIA, INSTITUȚIE OFICIALĂ ÎN BISERICA RUSĂ

Arderea pe rug a protopopului Avvacum, pictură de Grigorii Miasoedov.

”Să fie arși fără milă!”

Ce curios și trist! Cât de departe a ajuns sălbăticia Bisericii Ruse! Atunci când am citit pentru prima dată în sursele rusești nu mi-a venit să cred: în Biserica Ortodoxă Rusă a existat – horribile dictuIn-chi-zi-ți-e! Da, da, anume așa: Инквизиция! Aveam falsa impresie până atunci că Inchiziția a fost apanajul nefast al Bisericii romano-catolice. M-am documentat mai bine din alte surse, de asemenea rusești și oficiale, ca să-mi întăresc convingerea că Biserica Rusă este deviată de secole de pe făgașul normal al creștinismului.

Știam că zeci de mii de credincioși de rit vechi, considerați schismatici, fuseseră arși de vii în bisericile lor la indicația ierarhilor ruși, că zeci de mii de oameni de alte neamuri din Siberia, în loc să fie supuși misiunii și catehezei creștine, au fost înecați în râuri pentru ”vina” de a nu se fi convertit imediat la Ortodoxie, la ordinul stăpânirii țariste, dar că toate acestea au fost opera unei instituții înființate oficial în Biserica Rusă – instituția Inchiziției – a fost șocant să aflu. La români, la greci, la bulgari, la sârbi, la georgieni, la arabi apariția instituției Inchiziției nu ar fi fost posibilă nici în gândul cel mai rău, necum în realitate. Dar ceea ce nu este posibil la toți ortodocșii, iată că a fost posibil la ruși. Pentru că ei sunt, după cum și pretind, altfel decât toți ceilalți.

Istoria Inchiziției ”ortodoxe” ruse încă nu a fost scrisă nici pe departe și este de înțeles de ce autorii ruși au evitat subiectul. Ar fi interesant și util ca ortodocșii de alte origini să cerceteze aceste pagini întunecate și rușinoase scrise de ierarhia rusă concrescută cu administrația țaristă. Sau poate se vor găsi măcar de acum încolo cercetători ruși, dotați cu onestitate intelectuală care să abordeze subiectul.

Țarul Fiodor Alexeevici (Fiodor al III-lea) al Moscovei și al întregii Rusii (1661-1682)

Așadar, prima tentativă de creare a Inchiziției în Rusia a fost întreprinsă în timpul țarului Fiodor Alexeevici, care i-a încredințat această misiune singurei universități de atunci. În actul emis de țarul Fiodor Alexeevici, în 1682, pentru înființarea Academiei Slavo-Greco-Latine se spunea, între altele: ”А от церкви возбраняемых наук, наипаче же магии естественной и иных, таким не учити и учителей таковых не имети. Аще же таковые учители где обрящутся, и оны со учениками, яко чародеи, без всякого милосердия да сожгутся” // ”Iar științele poprite de biserică, mai cu seamă magia naturală și altele așijderea, să nu fie studiate și învățători pentru ele să nu fie. Iar dacă asemenea învățători se vor afla pe undeva, aceștia, dimpreună cu învățăceii lor, ca niște fărmăcători, să fie arși fără nicio milă”.

Unul dintre adepții înflăcărați ai Inchiziției și ai arderii pe rug a ”ereticilor” a fost ”teologul” Simeon Poloțki (1629-1680), mentorul celor patru copii ai țarului Fiodor Alexeevici.

Simeon Polițki a alcătuit, la indicația Soborului Bisericii Ruse din 1666, și a publicat la sfârșitul anului 1667, în numele țarului și a Soborului, scrierea ”Жезл правления на правительство мысленного стада православно-российской церкви, – утверждения во утверждение колеблющихся во вере, — наказания в наказание непокоривых овец, — казнения на поражение жестоковыйных и хищных волков, на стадо Христово нападающих” // ”Cârja cârmuirii întru cârmuire a turmei Bisericii ortodoxe ruse, – a întăririi întru întărire a celor care se clatină în credință, – a pedepsirii întru pedeapsă a oilor nesupuse, – a uciderii întru distrugere a cruzilor și prădalnicilor lupi care se năpustesc asupra turmei lui Hristos”. Această scriere a servit drept carte de căpătâi a inchizitorilor din Rusia.

Academicianul Serghei Mihailovici Soloviov a scris despre Academia din Moscova care a avut rolul de tribunal inchizitorial: ”Московская академия по проекту царя Феодора – это цитадель, которую хотела устроить для себя православная церковь при необходимом столкновении своем с иноверным Западом; это не училище только, это страшный инквизиционный трибунал: произнесут блюстители с учителями слова: „Виновен в неправославии“ — и костер запылает для преступника”. // ”Academia din Moscova, creată după proiectul țarului Fiodor, a fost o citadelă pe care Biserica ortodoxă a dorit să și-o instituie în contextul ciocnirii sale cu Occidentul eterodox; aceasta nu a fost doar o școală, ea a fost un terifiant tribunal inchizitorial: și vor grăi inchizitorii într-un glas cu profesorii: ”Dacă este vinovat de neortodoxie, să ardă cu vâlvătaie rugul pentru criminal”.

În anul 1711 au fost introdusă prin decret al țarului instituția fiscalilor, a căror menire era să scruteze și să-i raporteze împăratului despre tot ceea ce se întâmplă în teritoriu, inclusiv să-i țină sub supraveghere pe preoți.

În anul 1720 țarul Petru I Romanov a instituit prin ucaz Sfântul Sinod, pentru care a fost redactat un Regulament Duhovnicesc. Unul dintre punctele acestui Regulament Duhovnicesc se referea la instituirea funcției de ”protoinchizitor” (протоинквизитор), primul numit în funcție fiind ieromonahul Pafnutie de la mănstirea Sf. Daniil din Moscova.

În toate eparhiile din imperiul rus a fost desemnați ”inchizitori de provincie” (провинциал-инквизиторы), aceștia având, la rândul lor, în subordine ”inchizitori” (инквизиторы) în toate orașele și județele. La 23 decembrie 1721, ”Sfântul” Sinod rus a întocmit și aprobat Instrucțiunile speciale pentru toți inchizitorii din imperiu, acestea fiind publicate în ”Culegerea completă a Legilor Imperiului rus” (volumul VI, Nr. 3870) (”Полноe Собраниe Законов Российской империи” (VI, No 3870)).

Prin același Regulament Duhovnicesc s-a instituit oficial cenzura bisericească, Patriarhia a fost practic desființată și s-a instituit un așa-numit Sinod Dirigent (Святѣйшій Правительствующій Сѵнодъ). Membrii Sinodului Dirigent erau numiți prin decret al țarului. De asemenea, reprezentant al țarului în Sinod era un Oberprocuror, de regulă mirean. Sinodul Dirigent, alcătuit din 16 membri (1 președinte, 2 vicepreședinți, 4 consilieri, 4 asesori și 1 oberprocuror), a existat aproximativ două secole, între 1721 și 1917, numărul total al oberprocurorilor civili ridicându-se la 34. Sub acest Sinod a fost anexată bisericește partea de răsărit a Mitropoliei Moldovei și Sucevei și creată, prin ucaz al țarului, la 21 august 1813, eparhia Chișinăului și Hotinului.

Trebuie să precizez că, oficial, instituția Inchiziției nu a fost desființată niciodată, chiar dacă elanul ei diabolic a fost temperat în timpul țarinei Ecaterina a II-a. Duhul Inchiziției ruse instituite acum trei secole mai este, din păcate, viu și astăzi. Ca să cunoști mai bine firea adevărată a unui popor, trebuie să fii atent la ce fel de instituții își creează.

3 gânduri despre „INCHIZIȚIA, INSTITUȚIE OFICIALĂ ÎN BISERICA RUSĂ

   1. Aici, de ex., autorul videoclipului zice ca nu a fost inchizitie iar cei omoriti erau tradatori, deci cauze politice, nu religioase.

    Eu cred ca e adevarat ce ati scris dar mi-ar fi de folos sa am si surse care confirma pedepsirea cu moartea a ereticilor de catre biserica rusa. Multumesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s