KARABAHUL DE MUNTE S-A AUTODIZOLVAT

E oficial. Așa-numita și nerecunoscuta ”Republică a Karabahului de Munte” (arm. – Arțah, eng. – Republic of Nagorno-Karabakh) s-a autodizolvat. La 28 septembrie 2023, Samvel Șahramanian, cel de-al cincilea ”președinte” al ”Republicii Karabahului de Munte”, a semnat Decretul cu privire la încetarea existenței ”Republicii Karabahului de Munte” și dizolvarea tuturor instituțiilor ”de stat” până la 1 ianuarie 2024.

Decretul ”președintelui” Șahramanian este intitulat: Cu privire la măsurile ce decurg din situația creată după 19 septembrie 2023.

Redăm în continuare traducerea română a textului acestui decret:

”În legătură cu situația politico-militară complicată creată, pornind de la prioritatea asigurării securității fizice și a intereselor vitale ale poporului din Arțah, ținând cont de acordul la care s-a ajuns, urmare a medierii comandamentului contingentului rus de menținere a păcii, cu reprezentanții Republicii Azerbaidjan privind asigurarea trecerii libere, benevole și fără obstacole a locuitorilor Karabahului de Munte, inclusiv a militarilor care au depus armele, cu bunurile lor transportate cu mijloacele lor de transport prin coridorul Lacin, și conducându-ne de articolul 93 din Constituția Karabahului de Munte, hotărâm:

  1. Dizolvarea tuturor instituțiilor de stat și a organizațiilor aflate în subordinea lor până la 1 ianuarie 2024, iar Republica Karabahul de Munte (Arțah) își încetează existența.
  2. Populația Karabahului de Munte, inclusiv persoanele aflate în afara republicii, după intrarea în vigoare a prezentului Decret, va lua act de condițiile reintergrării acordate de către Republica Azerbaidjan, pentru a putea lua pe viitor, în mod independent și individual, decizia privind aflarea (revenirea) în Karabahul de Munte.

Prezentul Decret intră în vigoare la momentul publicării.

28 septembrie 2023.”

La 19 septembrie 2023 Azerbaidjanul și-a restabilit complet suveranitatea asupra Karabahului de Munte. Urmare a încetării operațiunilor de luptă peste 100 de mii de etnici armeni din Karabahul de Munte au părăsit regiunea, refugiindu-se în Amenia. Aceștia reprzintă peste 85% din totalul populației de origine armeană din regiune.

Este de precizat că așa-zisa ”Republică a Karabahului de Munte” a fost una dintre cele 3 regiuni separatiste din lume care au recunoscut așa-zisa ”Republică Moldovenească Nistreană”, stabilind cu aceasta relații diplomatice. Regimurile separatiste de la Tiraspol și Stepanakert (Hinkendi) s-au recunoscut reciproc la 4 iulie 2001. La 23 noiembrie 2018 ”Republica Karabahului de Munte” și ”Republica Moldovenească Nistreană” au semnat la Stepanakert (Hankendi) un acord privind schimburile comerciale. Acordul a fost semnat de așa-zisul ”vicepremier” de la Tiraspol – Alexei Țurcan, și așa-zisul ”ministru de stat” de la Stepanakert – Grigor Martirosian. Actualul ”reprezentant comercial” al ”republicii Arțah” la Tiraspol este Ghegam Ghevorkian.

La 28 septembrie 2023 așa-zisul ”minister al afacerilor externe” de la Tiraspol a emis o declarație prin care a condamnat acțiunile militare împotriva ”poporului frate” din ”Republica Arțah” și și-a exprimat ”admirația pentru curajul și puterea” populației armene din regiune. La 3 octombrie 2020 regimul marionetă de la Tiraspol a înființat un fond de susținere financiară a ”republicii Arțah”.

Un ultim schimb de mesaje între cele două regimuri separatiste a avut loc la 2 septembrie 2023, cînd Serghei Gazarian, așa-zisul ”ministru de externe” de la Stepanakert și-a felicitat ”omologul” de la Tiraspol cu ocazia ”zilei independenței”.

Odată cu dispariția ”Republicii Karabahului de Munte” numărul regiunilor separatiste care recunosc regimul marionetă de la Tiraspol s-a redus la 2: Abhazia și Oseția de Sud, ambele regiuni ale Georgiei ocupate militar de către Federația Rusă.

Este de reținut că Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a declarat oficial, în primăvara anului curent, că ”Fedrația Rusă nu este interesată în menținerea conflictelor închegațte din Nagorno-Karabah și Transistria”. Pe când și un decret de autodizolvare a regimului marionetă de la Tiraspol?

Lasă un comentariu